TFP bij Eric de Kuijper

Eens per maand probeer ik een fotoshoot in te plannen op basis van TFP (time-for-print). Hierbij gaan we fotograferen zonder dat iemand er geld aan verdient. Iedereen die meewerkt aan de shoot ruilt zijn of haar tijd in voor een aantal foto’s als eindresultaat.

Wellicht vind jij het ook leuk om eens door mij op de foto gezet te worden. Op deze pagina kun je meer lezen over mij en hoe ik werk. Tevens zie je hier een aantal foto’s die ik eerder gemaakt heb.

Ik fotografeer bij voorkeur in weekenden. Een shoot duurt meestal ongeveer 3 uur, dus kies ik er vaak voor om specifiek direct in de ochtend of in het begin van de middag af te spreken.

Model Shalene Shelly

Kleding

Neem in elk geval meerdere setjes kleding mee. Het is vaak leuk om af te wisselen. Voor een fotoshoot is daarbij iets bijzonders natuurlijk leuk, denk bijvoorbeeld aan een uitbundige jurk, gescheurde kleding of iets wat je zelf in elkaar geknutselt hebt.

Als we een bepaald thema hebben is wel de bedoeling dat je kleding en accessoires mee neemt die in dat thema vallen. Los van een specifiek thema is het sowieso leuk wat wisselende kleding mee te brengen. Een topje met spijkerbroek, een jurk, een blouse, donkere en juist lichte kleding, iets kleurrijks. Probeer vooral wat variatie mee te nemen. Een kledingstuk waarbij je je schouder makkelijk kunt ontbloten is ook altijd handig voor een basis natural shot.

Probeer als je naar de shoot komt losse kleding te dragen. Strakke kleding kan striemen achterlaten die tijdens de shoot zichtbaar kunnen zijn. Dit is natuurlijk vooral belangrijk bij bijvoorbeeld een shoot in lingerie of waar op andere wijze meer huid zichtbaar is.

Make-up

Persoonlijk heb ik een voorkeur voor een naturel-look. Wees dus spaarzaam met make-up. Als er een visagiste bij de shoot aanwezig is (niet standaard), doe dan bij voorkeur zelf niks op.

Voor sommige shoots is uitbundige make-up juist leuk. Probeer echter redelijk neutraal te komen, dan kunnen we later toevoegen. Reeds aangebrachte make-up eraf halen is lastiger.

In de studio is een visagiespiegel aanwezig, dus je kunt ook ter plaatse nog wat bijwerken en toevoegen.

Neem iemand mee

Als je het prettig vindt mag je altijd iemand meenemen naar de fotoshoot. Laat hem of haar eventueel iets te lezen meenemen, zodat ie zich niet zit te vervelen tijdens de shoot (er is ook wifi aanwezig). Ben je zelf nog minderjarig, dan moet je iemand (een volwassene) meenemen.

Modelcontract

Om onduidelijkheden te voorkomen werk ik met een standaard contract. Je kunt het contract ook alvast hier downloaden zodat je weet wat je kunt verwachten. Voor aanvang van de shoot tekenen we het contract en krijg je een exemplaar mee.

Eten en drinken

In de studio hebben we altijd drinken beschikbaar en vaak ook wel fruit of iets anders te snacken. Daarnaast kun je natuurlijk wat meenemen. We hebben een koelkast mocht je iets gekoeld willen bewaren.